Estimulació de la comunicació i del llenguatge

La comunicació i l’estimulació del llenguatge es realitza de forma espontània, natural i contínua dintre del marc de les interaccions familiars del dia a dia. Serà en aquell moment en el qual vulguem incidir d’una forma conscient i més efectiva en l’estimulació de la parla, del llenguatge i en la comunicació, quan prenem consciència de la importància de les activitats diàries i podem posar una especial èmfasis en aquestes.

mare i filla

Pautes i orientacions per l’estimulació del llenguatge dins del marc familiar:

Establir sempre una relació amb el nen dintre d’un marc relaxat, motivador i amb un caràcter lúdic. Podem recrear el marc adequat per jugar o bé podem aprofitar moments agradables i rutinaris que es donen dintre de la quotidianitat.

  • Aprofitarem els moments rutinaris del dia a dia per anar posant paraules i petites frases a l’acció que estem fent i que farem. Si el nen presta atenció podem introduir preguntes senzilles per estimular la interacció, la comprensió i l’expressió del nen.

Moments quotidians com l’hora de vestir-se, esmorzar, preparació per anar al carrer, moment del bany, preparació per anar a dormir, recollir joguines… ens poden ajudar a establir rutines i situacions comunicatives que, al repetir-se dia a dia, van ajudant al nen a estructurar el seu llenguatge (vocabulari i frases cada cop més llargues, producció de preguntes, etc.). Podem, també, reforçar aquests moments amb petites cançons que ells relacionen amb l’activitat a realitzar.

És en moments com aquests quan podem aprofitar per donar petites ordres senzilles per estimular l’atenció i la comprensió del llenguatge.

  • Tindrem en compte les situacions en les quals el nen interacciona amb l’ambient a través de les activitats de lleure, sortides familiars, etc. Aquestes experiències ja comporten un factor estimulador que podem potenciar acompanyant al nen en les interaccions i posant paraules a les vivències i a les emocions experimentades.
  • Podem introduir el joc com un element de transmissió i pràctica de les habilitats lingüístiques que pretenem ensenyar. El llenguatge s’adquireix no només en la interacció amb les persones, sinó també com a resultat de les experiències del nen, especialment a través d’activitats de joc que impliquen manipular, explorar objectes i joguines.

Serà important recrear situacions on pugui desenvolupar el joc simbòlic que el motivi. Podem utilitzar els centres d’interès que sabem que li agradaran: animals, pirates, etc. Podem aprofitar aquest moment per seure al seu costat i observar-lo tranquil·lament, intervenir en el moment que ell ens ho demani i anar explicant de forma senzilla allò que veiem que va realitzant amb els ninots, animals o el que sigui. Ho anirem fent amb tranquil·litat i utilitzant frases senzilles.

D’aquesta marera reforcem el vincle amb el nen, l’infant sent que estem pendents d’ell, que estem interessats en el que fa, reforcem el llenguatge proporcionant un model i reforcem la comunicació amb el nen.

Exemple:

  1. Mare: – El nen puja al cavall
  2. Mare: – com corre!
  3. Mare: – ara el nen baixa del cavall
  • Estimulació dels jocs imitatius i d’interacció que agradin al nen i representin un moment de comunicació d’alegria i d’expressivitat : cantar cançons, jocs de mans,etc.
  • Estimulació de la mirada conjunta de contes: serà un moment molt important ja que estarem incidint directament tant a nivell de vocabulari, estructura del llenguatge com de l’atenció i la interacció amb l’adult.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s