Feliç Dia Europeu de la Logopèdia

La Logopèdia també es mereix el seu dia i al CIM no hi podíem faltar. Avui al CIM hem celebrat el Dia Europeu de la Logopedia amb els nens i nenes del centre 👍👅🎈

Com va sorgir l’idea d’aquest dia?

Es va considerar essencial per posar consciència pública sobre els trastorns de comunicació, el seu efecte sobre la salut humana, els drets dels pacients amb trastorns de la comunicació i formes de ajudar-los.

La comunicació en la nostra vida és present en tots els àmbits, per això s’ha volgut crear un dia per a la logopèdia, l’especialitat que pot ajudar tant a l’expressió com a la comprensió dins d’una excel·lent comunicació.

Per que parlem tant de la comunicació? Doncs per que aquest any 2018, el Dia Europeu de la Logopèdia estarà dedicat als “Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació”.

Que són els Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació, (SAAC) ?

Són formes d’expressió diferents al llenguatge parlat, que tenen com a objectiu augmentar i / o compensar les dificultats de comunicació i llenguatge de moltes persones amb discapacitat.

Els sistemes augmentatius complementen el llenguatge oral quan aquest no és suficient per mantenir una comunicació efectiva amb l’entorn.

Els SAAC son tots aquells recursos i formes d’expressió diferents del llenguatge que parlem normalment, i ens serveixen per facilitar la comunicació amb persones que tenen greus dificultats de parla. Els ajuden a desenvolupar la comunicació i el llenguatge quan aquestes funcions estan alterades. Ja siguin sensorials, físiques o psíquiques, millorant així l’autonomia personal i la qualitat de vida del pacient.

Els sistemes alternatius substitueixen el llenguatge oral quan aquest està absent o no és comprensible.

Els Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació, (SAAC) es divideixen en:

  • Els sistemes augmentatiuscomplementen el llenguatge oral quan aquest no és suficient per mantenir una comunicació efectiva amb l’entorn.
  • Els sistemes alternatiussubstitueixen el llenguatge oral quan aquest està absent o no és comprensible.

Causes per necessitar l’ajuda d’un SAAC:

Entre les causes que poden fer necessari l’ús d’un SAAC trobem la discapacitat intel·lectual, les malalties neurològiques com ara l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), la paràlisi cerebral (PC), els trastorns de l’espectre autista (TEA), l’esclerosi múltiple ( EM) o el Parkinson, les distròfies musculars, els traumatismes crani-encefàlics, les afàsies…entre moltes d’altres.

Aquest any hem fet especial referència als SAAC, però recordem que a la Logopèdia toquem molts altres temes com per exemple… Les Dislàlies, Disfèmies, Disfonies, Dislèxies, Deglucions atípiques… Aquí us deixem l’enllaç de tots els trastorns explicats un per un que realitzem al nostre centre.

FELIÇ DIA DE LA LOGOPEDIA PER A TOTS, i per a tots els nens que realitzen la logopèdia al nostre centre, una gran abraçada. I per als nous pacients, ens trobem al CIM.

Carla Pequin
Logopeda del CIM

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s